Total loss

Indien de dagwaarde van het voertuig voor het ongeval, minus de waarde van het voertuig na het ongeval, minder bedraagt dan de reparatiekosten dan is een voertuig totaal los. De dagwaarde wordt door de schade-expert in overleg met verzekerde vastgesteld. De restwaarde wordt vastgesteld aan de hand van biedingen door autohandelaren en/of demontagebedrijven. Het aanbieden en verhandelen van de totaal los voertuigen vindt plaats via een Total Los Bureau. Bij dit bureau zijn geselecteerde opkopers van schadeauto’s aangesloten. Een voertuig kan economisch of technisch totaal los zijn.

Economisch Total Loss

Bij een economisch totaal los voertuig zijn de reparatiekosten hoger dan de dagwaarde minus de restwaarde, maar is het technisch nog wel verantwoord om het voertuig te herstellen.

Technisch Total Loss

Een voertuig jonger dan 3 jaar is technisch totaal loss indien de reparatiekosten meer bedragen dan 100{76951e59a55a79d69f5404cdc6a61d81d49a8b7f97584a02bb6088422d104d0d} van de vervangingswaarde. Bij een voertuig ouder dan 3 jaar gaat dit in als de reparatiekosten meer bedragen dan 125{76951e59a55a79d69f5404cdc6a61d81d49a8b7f97584a02bb6088422d104d0d} van de vervangingswaarde. De ondergrens is 10 jaar of een dagwaarde van minder dan € 2.000,-. De technische totaal los voorwaarden zijn vastgelegd in de “Bedrijfsregeling 16”. Een technisch totaal los voertuig moet, op straffe van een dwangsom van € 50.000,- , daadwerkelijk gedemonteerd worden. De reden hiervoor is om misbruik van het wrak (chassisnummer) te voorkomen.

Rapportage

Wanneer uw voertuig totaal los is dan neemt de schade-expert contact met u op. U geeft dan aan of de dagwaarde met u of met het auto- of schadebedrijf geregeld moet worden. Na een gericht marktonderzoek zal de schade-expert de dagwaarde vaststellen. Ook wordt het voertuig direct via een Total Loss Bureau aangeboden voor de restwaardebiedingen. Zodra deze restbiedingen bekend zijn, dit is meestal binnen 5 werkdagen, wordt de schade in overleg met u of uw gemachtigde afgewerkt. Hierna wordt het voertuig verkocht aan de opkoper met het hoogste bod. De restwaarde wordt in de meeste gevallen, door de opkoper contant betaald bij het bedrijf waar het voertuig staat of rechtstreeks aan u, maar het kan ook zijn dat de opkoper rechtstreeks aan de verzekeringsmaatschappij betaald. U krijgt dan, als u recht hebt op uitkering het volledige bedrag van uw verzekeringsmaatschappij uitbetaald. Als de hoogste bieder uw auto ophaalt, wordt er door de opkoper een vrijwaringsbewijs afgegeven waardoor automatisch de wegenbelasting stopt. Het vrijwaringsbewijs heeft u ook nodig om uw verzekering te beëindigen.

Accessoires

Het voertuig wordt verkocht met alle gemonteerde accessoires. De universele stereo installatie, losse navigatie, carkit en losse goederen zoals een kinderzitje e.d. kunt u uit het voertuig halen. Indien u accessoires zoals de lichtmetalen velgen, trekhaak e.d. wilt behouden dan moet u dit vooraf aan de schade-expert kenbaar maken. Neem bij twijfel contact op met de schade-expert.

Als u uw voertuig wilt behouden geef dit dan zo snel mogelijk op aan de schade-expert.

schade expertise
© Copyright Euroexpertise - Algemene voorwaarden - Privacy Verklaring - Design by Bits2Creations